Csomagolásmentes nap - Szeptember 30.

Csomagolásmentes nap

Segíts a műanyagszennyezés elleni küzdelemben a műanyag zacskók megszüntetésével. Próbálj meg újrahasznosítható zacskókat vinni a boltba, kisebb vásárlások esetén pedig mellőzd a zacskókat.

A legtöbben minden nap használjuk őket, a vékony műanyag zacskókat szinte minden kereskedőnél megtaláljuk. Akár élelmiszert vásárolunk, akár a legújabb Pradát, szinte garantálhatja, hogy az újdonságokkal teli műanyag zacskóval távozol az üzletből.

Aztán, amikor hazaérsz, gyorsan eltávolítod őket, mint egy gyerek, aki karácsonyi ajándékokat bont, és meggondolatlan elhagyatottsággal dobod félre a csomagolást. Elgondolkodtál már azon, hogy mi történik ezekkel a műanyag zacskókkal? Eszedbe jutott már, hogy ezek közül hányat élünk át egyénileg egy év alatt?

Ismerd meg a Nemzetközi Csomagolásmentes napot

A műanyagszennyezés globális katasztrófa, és sajnos ember okozta. Tudtad, hogy világszerte körülbelül 500 milliárd műanyag zacskót használnak fel? Gondoljunk csak bele, hány ilyen táska lesz a végén az egész bolygón. Ez rendkívül káros hatással van a környezetre, a vadon élő állatokra és valójában az emberi egészségre. Főleg polikarbonátból jutnak ki biszfenolok (BpA, BpF és BpP), amelyek az ösztrogén hormonszintre vannak hatással.

Különösen a tengeri ökoszisztéma szenved óriási szenvedést a műanyagszennyezés következtében. Ismeretes, hogy 31 tengeri emlősfaj nyelte le a tengeri műanyagot, míg több mint 100 tengeri madárfaj nyelt le műanyag műtárgyakat. Több mint 250 faj keveredett bele a műanyagba, míg egyes oroszlánfókáknál és fókáknál körülbelül nyolc százalékos összefonódási arányt fedeztek fel.

Ez a szennyezés azért is rendkívül veszélyes, mert invazív fajok elszállítódásához vezet, ami katasztrofális hatással lehet a biológiai sokféleségre. Mi sem vagyunk mentesek a hatástól. Az óceánban lévő műanyag részecskék magukhoz vonzzák a méreganyagokat, amelyek viszont hatással vannak ránk, ahogy a méreganyagok bejutnak a táplálékláncba.

A Nemzetközi csomagolásmentes nap (Szeptember 30.) célja, hogy felhívja a figyelmet ezekkel a nagyon is valós és sürgető problémákkal kapcsolatban, amelyeket ez a legnépszerűbb eldobható hordeszköz okoz. Emlékeztetünk arra, hogy azokat a zacskókat, amelyeket a kereskedőktől felveszünk, hihetetlenül rövid ideig, általában 25 perc alatt használjuk, majd megsemmisítjük.

Lehet, hogy akkor kimúlnak a gondolkodásunkból, de nem múlnak ki a világunkból. A műanyag zacskók 100-500 évig maradnak a világon, mielőtt végleg teljesen elromlanak, és ennek eredményeként mély hatást gyakorolnak környezetünkre.

Az óceán túloldalán hatalmas zátonyok találhatók, amelyek mindenféle műanyaghulladékból állnak, és a műanyag zacskók erősen játszanak közöttük. Akkora a probléma nagysága, hogy ezek a nagy lebegő szigetek több száz mérföldre is elérnek, mint az emberiség pazarlóságának és a világgal való semmibe vételnek a nagy emlékművei, amelyeken élünk. A Nemzetközi csomagolásmentes nap alkalmat ad arra, hogy emlékeztessük magunkat és másokat, hogy minden cselekedetünk, és minden zacskó, amitől megszabadulunk, az elkövetkező nemzedékeken keresztül mindenki életét befolyásolja.

A műanyagzacskók elleni harc napjának története

A nemzetközi csomagolásmentes napot a Bag Free World hozta létre. Világméretű kezdeményezésként hozták létre azzal a céllal, hogy világszerte megszabaduljanak az egyszer használatos műanyag zacskóktól. A lényeg a környezetvédelem előmozdítása azáltal, hogy mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy tartózkodjunk a műanyag zacskók használatától, és inkább keressünk környezetbarátabb alternatívákat.

Ha ezen az egy napon megtehetjük, akkor az év többi részében is megtehetjük, nem? A nap azért is fontos, mert felhívjuk a figyelmet a műanyag zacskókkal kapcsolatos veszélyekre és ártalmakra a tengeri élővilágra, az állatok életére és a természetre gyakorolt ​​hatásuk tekintetében. Tehát jó, ha megosztod a tudatosságodat és használod a hangodat ezen a napon.

Hogyan ünnepeljük a nemzetközi csomagolásmentes napot?

Nagyon sok jó módja van az ünneplésnek, és a legegyszerűbb egyszerű állásfoglalást igényel a részedről. Még ha csak egy napra is, válassz papírt a műanyag helyett, vagy még jobb, ha saját táskáidat vidd el a kiskereskedőkhöz. Egyes üzletek még kedvezményeket is kínálnak a sajátjukat hozó vásárlóknak! Ha saját üzleted van, indíts el egy programot, amely arra ösztönzi ügyfeleidet, hogy vigyék be saját újrafelhasználható tartályaikat, és hagyják abba a műanyag zacskók opcióként való kínálását.