A chia mag kalória tartalmának többségét a fehérjék és az egészséges zsírok teszik ki. Ez a szuperélelmiszer, egyszerűen lenyűgöző táplálkozási profillal lett megáldva.
A chia mag valójában apró, de hihetetlenül gazdag kiváló tápanyagokban. Ezeket a magvakat az ősi azték és maja ételek egyik alapelemének tekintik. Nagyon okoldalú, és számos receptben felhasználhatók ezek a kis magvak.
100g chia mag kalória és tápanyag összetétele
A chia mag kalória tartalma és tápanyag összetétele rámutat arra, hogy rendkívül tápláló és egészséges étel. Rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.
Az ókori civilizációk a chia magot extra táplálónak tekintették, mely hiedelmet a modern tudomány is alátámasztotta.
- Fehérje – 23g
- Szénhidrát – 4,4g
- Cukor – 0,5g
- Zsír – 32g
- Rost – 9,8g
- Kalória – 454
A chia mag ásványi anyag és vitamin tekintetében
A chia magban található antioxidánsok, ásványi anyagok, omega-3 zsírsavak és rostok jelentős védelmet nyújthatnak a szív egészségének, javíthatják a szervezet vércukorszint szabályozását, illetve támogathatják az erős csontozatot.
- C-vitamin: 1,6mg
- Magnézium: 335mg
- Kálcium: 631mg
- Vas: 7,7mg
A chia mag jótékony tulajdonságai
A chia mag kiváló tápanyagforrás, bár magas kalóriatartalmú, számos vitamint és egészségre gyakorolt jótékony hatást kínál.
A chia mag a Salvia hispanica nevű növény apró, fekete vagy fehér magja, amely Közép-Amerikában őshonos.
Történelmileg az aztékok és maják használták ezeket a magokat étrendjükben, gyógyászati célokra, vallási szertartásokon és kozmetikumként. Manapság a chia mag pozitív hatásait világszerte elismerik.
Tele van antioxidánsokkal
A chia mag bővelkedik antioxidánsokban, amelyek nem csak a magok zsírtartalmát védik az avasodástól, hanem az emberi szervezetet is óvják. Az antioxidánsok semlegesítik a reaktív molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejtvegyületeket. A szabad gyökök okozta károk az öregedéshez és betegségekhez, mint például a rák, vezethetnek.
A chia magban található antioxidánsok között szerepel a klorogénsav, kávésav, miricetin, kvercetin és kaempferol. Ezek védő hatást gyakorolhatnak a szívre és májra, valamint rákellenes tulajdonságokkal bírnak. A klorogénsav csökkentheti a vérnyomást, míg a kávésav gyulladáscsökkentő hatású.
Támogathatja a fogyást
A chia magban lévő rost és fehérje segíthet a fogyni vágyóknak. Az oldható rost vízfelvétellel géllé alakul, ami lassítja az emésztést, növeli a jóllakottság érzését.
Ezért az oldható rostok az étvágy szabályozásában és a fogyás támogatásában is segíthetnek. Kutatások szerint a rostfogyasztás hozzájárulhat a túlsúly és elhízás megelőzéséhez. A chia magban lévő fehérje szintén csökkentheti az étvágyat és a túlevést.
Egy vizsgálat szerint 24 résztvevő közül azok, akik reggelire 14 gramm joghurttal kevert chia magot fogyasztottak, teltebbnek érezték magukat és kevesebb táplálékot vettek magukhoz rövid távon.
Bár a chia mag hozzáadása az étrendhez önmagában nem okoz fogyást, hasznos kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott, tápláló étrendnek.
Csökkentheti a szívbetegség kockázatát
A chia mag gazdag omega-3 zsírsavakban és rostokban, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az oldható rost csökkenti a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszintet, ami alacsonyabb szívbetegség kockázatot jelent.
Az ALA nevű omega-3 zsírsav, mely a chia magban található, szintén összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.
Emberi kutatások kimutatták, hogy a chia mag jelentősen csökkenti a vérnyomást magas vérnyomásban szenvedőknél, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.
Sok tápanyagot tartalmaz, amelyek szükségesek a csontoknak
A chia mag kalória tartalma magas, de sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a csontok egészségéhez, például kalciumot, foszfort és magnéziumot. Megfigyelési tanulmányok kimutatták, hogy ezen tápanyagok bevitele fontos a jó csontsűrűség fenntartásához.
A chia mag zsírsavai szerepet játszhatnak a csontok egészségében, és hozzájárulhatnak a csontok ásványianyag-sűrűségének növekedéséhez, ami segíthet megőrizni a csontok egészségét.
A chia mag felhasználása az étrendben
Ezek az apró magok könnyen beilleszthetők az étrendbe, ízük semleges, így bármihez hozzáadhatók. Nem kell őrölni, főzni vagy más módon elkészíteni, így praktikus kiegészítője lehet a recepteknek.
Fogyaszthatóak nyersen, lében áztatva, vagy zabpehelyhez, pudinghoz, turmixokhoz és pékáruhoz keverve. Megszórhatók gabonapelyhekre, joghurtokra, zöldségekre vagy rizses ételekre. Ráadásul kiválóan működnek házi készítésű rántották kötőanyagaként.
Mivel képesek vizet és zsírt felszívni, használhatók szószok sűrítésére és tojáshelyettesítőként. Vízzel keverve géllé alakulnak.
Általában jól tolerálhatók, de ha nem szokott hozzá a magas rostbevitelhez, emésztési mellékhatások, például puffadás vagy hasmenés jelentkezhetnek, ha túl sok magot eszik egyszerre.
A napi ajánlott adag 20 gramm chia mag kétszer. Ne felejtsen el sok vizet inni, hogy elkerülje az emésztési mellékhatásokat.